onsdag 16. mai 2012

Da Myklebust skole ble innvigd - et minne.


Gamleskolen på Myklebust var byggd i 1884, og var meget nedslitt og ikke egnet til skolebygg.  Det var på 1950 tallet en betydelig økning i elevtallet, og man ble nøyd til å ta i bruk ungdomshuset Solvang for å få plass til alle elevene som tilhørte skolekretsen. Det ble derfor satt igang planer om bygging av ny skole, og Halvard Hagen ble valgt til leder for å få reist nytt bygg som var mer tidsmessig.
På første skoletrinn  hadde vi Tora som lærarinne, og som jeg kan huske som ei streng bestemt dame  som kunne sitt testamente. Neste skoleår var todelt og samlet i kjelleren på ungdomshuset Solvang. Der fikk vi Sanna til lærarinne med  etternavn Farstad, og ble senere gift på Lepsøya. Ei enestående  dame som vi barna ble veldig glad i. Tredje året fikk vi Morten Larsen fra Kristiansund til lærer, og da var vi tilbake på gamleskolen.
Nyskolen vart innvigd  lørdag 10.november 1956, og jeg kan huske at det var stor stas med mye festligheter. Jeg kan ennå huske at vi var samlet til fest i gymsalen på skolen, og formann i byggekommiteen Halvard Hagen   ønskte velkommen. Det var mange som hadde noe å si da der var fremmøtt ordfører, sogneprest,og skoledirektør. Lærer Artur Nese og noen av barn fra 6-7 klasse fremførte en sketsj om "En skoledag i gamle dager" og lærerinne Tove Nyborg  spilte på orgelet.
Gamle Karl Rogne holdt et langtekkelig foredrag om "Skule og oppseding" som vi barna syns var ekstra kjedelig. Han var av den stolte 1905 generasjonen, og en aktiv skribent i avisene.
Da det led mot snart midnatt kan jeg huske så hadde alle karene fått sagt det de hadde på hjertet, og da var det mange trette fjes å se i salen.
Syns å huske at Helga Birkelund holdt en kort takketale, og overrakte blomster til byggherrene Tomas Myklebust m.fl.
For en herlig tid for oss barna som begynte på 4 året i en ny skole med  fasiliteter som ikke gamleskolen hadde. Det var ikke til å tro gymsal,dusjannlegg, wc og garderobe,skolekjøkken og fine klasserom. En makeløs skole syns vi, fordi den skolen vi forlot var var vel mer som et skolemuseum.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar