onsdag 27. april 2011

"Oksepåsinj"

Dette var den berømte "Oksepåsinj" på Jensremma som sto mer på to  ben en fire i sitt liv som fellesokse.

Først på 1950 tallet så ble det bestemt at det skulle anskaffes fellesokse for Myklebust og Røsok.
NRF kveg var den typen dyr gardbrukerne burde satse på. Tidligere så var det mange blandingsraser, og tilfeldig hvordan de formerte seg.
NRF kuene hadde vist at de melket betydligt bedre enn de gamle dyrene som hadde vært vanlig i alle besetninger på Vestlandet.
Den nye oksen ble sendt med rutebåten, og det var ikke noen liten okse dette, for den var 600-700 kg. og brunrød av farge. Den fikk en ekstra stor bås som var forsterket, for den var av  den kraftige sorten dette.
Denne oksen hadde ett navn der den kom fra, men det var ett upraktisk navn , og derfor kalte tante Karen den for"Oksepåsinj". Kjelenavnet passet fortreffelig på denne store,sterke og snille oksen.
Det skulle bli en travel tid for "Oksepåsinj", for han ble opphavet til alle kalvene på Myklebust og Røsok i 7-8 år. Han sto faktisk mer på to enn på fire bein den tid han levde her på jorden, men tidene forandret seg på den tid også. Da hans tjenestetid var over så ble "Oksepåsinj" sendt til Sunnmøre Slakteri, og på land med ferga "Haram" så kom hans  avløser i en VW transporter. Det var en mannsperson i kjeledress, gummistøvler og marigoldhansker, og slik er det også ennå 40 år senere :-))

2 kommentarer:

  1. Oksepåsinj hadde et bra liv:P

    SvarSlett
  2. Ja, men han fikk en brå død,og i tillegg så ble han spist av kani.....jeg mener sultne sunnmøringer :(

    SvarSlett