torsdag 27. oktober 2011

Den sommeren jeg og Elin spadde torv.

Far hadde vært syk en tid, og var innlagt på Haukeland sykehus på grunn av eksem over hele kroppen som gav mye feber og plager. Familien var uten inntekt på den tid, og da var det vi barna på 11 og 13 år som fikk oppgaven med å spa torvet det året. I huset vårt ble det fyrt og oppvarmet med torv, så det var behov for en ikke ubetydelig mengde brenntorv til kommende vinter. Det var vanskelig å få noen til å gjøre dette arbeidet, og da var det min mor spurte om ikke vi  kunne prøve å spa torvet mot en liten betaling da.
Jeg og søster Elin tok på oss arbeidet med å spa torvet dette året, og gikk til arbeidet med optimistisk mot. Vi viste godt hvordan det skulle gjøres da vi tidlig hadde hatt en liten torvspade som vi fikk benytte sammen med de voksne, så teknikken var vel innarbeidet.
Selve arbeidet var vel meget enkelt, for først så fjærnet man det øverste laget ned til ca 30 - 40 cm . Der ligger den kompakte sorte torvmyra som benyttes som torv, og så er det bare å arbeide jevnt med en spesialspade som skjærer torvstykkene til 15 x10 x 60 cm dimensjon, og legger dem på en trillebåre. Triller så torvskivene til en egnet tørkeplass og legger torvene utover i en lang rekke med en torvstikke. En torvstikke  er et redskap med 10 korte tinder som benyttes for å ta torvskiva fra trillebåra og ned på den tørre marka. Skulle dette arbeidet gjøres effektivt så var det meget viktig at torvspaden var så kvass som mulig. Derfor ble brynet benyttet titt og ofte for å holde spaden  skarp og kvass. Det gjorde arbeidet betydelig lettere for den som spadde torvet.
Hver dag ble det brakt varm middag til torvet, der hele familien spiste maten sammen denne perioden. Der vi pleide å spise var i le av en koselig haug som ga ly for nordavinden, og der var det også muligheter til en liten blund om det skulle være behov for det.
Dagen ble avsluttet med en ordentlig torvkrig, og vi kom vanligvis møkk skitne hjem hver dag i denne perioden. Etter ca. 14 dager var vi ferdig med selve arbeidet med å spa og legge torvet til tørk over et meget stort område, og etter ytterligere 14-20 dager var det tid for å røyse torvet i hus. D.v.s. å snu torvstykket og legge dem i kryss på hverandre så det kom til luft og slik at torvet tørket raskest mulig på begge sider. Når torvet var så tørt og hardt at det kunne brekkes, var det tid for å kjøre det hjem for lagring etter vanligvis ytterlig 3-4 uker.
Torvet ble kjørt hjem med traktor og lagret i et rom i kjelleren som dette året ble fullt helt til taket. Dette skulle være tilstrekkelig til de neste 12 månedene.
Skal si det torvet varmet mer en en gang, for å spa torv er en slitsom jobb, men også et trivelig arbeid. Jeg minnes ennå denne våren med en følelse av barnslig stolthet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar