mandag 31. oktober 2011

Leite rak.

Dette som jeg her skal fortelle om fant sted på vinteren 1956\1957.
" Å leite rak" er et uttrykk som ikke brukes så ofte nå til dags, men det vil si å gå langs fjæra og leite etter ting som driver iland etter et uvær. Det kan være tømmer, fiskevegn, garnkuler, trålkuler, plastblåser, fendere samt tilhørende tauverk. Det var ofte vinterstid at russiske lasteskip mistet dekkslast, og var man heldig kunne det finnes fin 2" x 6" og 11/2" x 4" tømmerplank i fjæra.
En vinter var det ekstra mye uvær, og lastebåtene som passerte det værharde området ute på eggakanten miste mye dekkslast av ekstra fin kvalitet. Det var en del av en slik tapt trelast vi guttungene fant i fjæra en morgen etter en lang periode med uvær. Det var 12 stk.ca. 4"x6" og 6 stk. ca. 4"x4" bjelker av særdeles fin kvalitet. Når man gjør ett slik funn er det viktig å berge denne materialen d.v.s. å dra den ovenfor floamålet ved høyvann. Vi fant 18 stokker av fin kvalitet, og berget dem på korrekt vis, og dro dem langt inn på land for senere henting.
Da vi noen dager senere hadde lånt traktor for å hente materialen, var den sporløst borte. Ikke helt sporløst forresten, for på stedet der de hadde  samlet materialen var det tydelige spor etter en traktor som hadde vært der.
Noen dager senere fant vi synderen, men han nektet, denne materialen den hadde han funnet selv.Vi syns dette var merkelig da han hadde funnet helt likt antall som vi, av samme dimensjon, og våre var borte fra bergningsplassen.
Det hører med til historien at han fikk saget opp denne materialen til veggbord, og bygget på samme tid en garasje inntil løa på heimgarden. Der  benyttet han materialen på den garasjen. Jeg kan huske at hver gang vi passerte denne garasjen så bare skulte vi på den og sa: " Ja, her står garasjen min faktisk". Det var ikke mye annet en guttunge kunne si.

1 kommentar:

  1. Hehe.. ja, vedkommende var sikkert stolt av seg selv:P

    SvarSlett