fredag 28. oktober 2011

Strandheimbruket i Kongsfjord.

Dette var sommeren 1958 og vi tilbrakte den i Kongsfjord.
Kongsfjord ligger mellom Berlevåg og Båtsfjord på Varangerhalvøya i Finnmark. I Kongsfjord bodde det på den tid ca. 150 mennesker medregnet de som bodde på Veineset. Det var tre bruk i Kongsfjord: Produksjonslaget med dampskipskai, Kongsfjordbruket og Strandheimbruket. Far leverte fisk på Strandheimbruket som tilhørte Halvdan Nagelsgård i Bergen. Direktør var Lorentsen, og under ham arbeidet det 5-6 fast ansatte og like mange deltidsansatte.
Kongsfjordbruket var det største bruket med ca. 50 finske filetdamer og 15 andre arbeidere i fryse, losse og lagerarbeid. Strandheimbruket omsatte i hovedsak bare tørrfisk og stokfisk, men de hadde en liten filetfabrikk med en relativ beskjeden produksjon av filet som de levert til et lite fryseri. Under arbeid på tørrfiskloftet fikk jeg være med på å hjelpe til å stue den ferdig pakkede fisken. Jeg fikk også være med når fisken skulle henges på fiskehjellen. Likeså å ta ned fisk som allerede var tørr og klar for lagring på tørrfiskloftet.
Når det kom en båt som skulle frakte fisken til Bergen så var vi i fullt arbeid inntil båten var lastet. Det tok ca. 3 dager, og lasten var på 70 tonn tørrfisk. Fisken ble buntet ihop så den skulle ta minst mulig plass ombord. Det ble mye dekkslast, og det var så vidt det var utsyn fra styrehuset. All dekkslast ble pakket i store pressenninger for at den ikke skulle bli våt.
Den sommeren tjente jeg ikke ubetydelig med feriepenger som kom godt med videre. Jeg husker tiden på Strandheimbruket i Kongsfjord som en kjekk tid med mye sunt arbeid og mye trivsel sammen med arbeiderne der. Familien vår bodde i en liten leilighet på bruket. Vi var fire barn og mor Betsy. Far var på sjøen og drev fiskeri og han var iland en gang i uka for å levere fangst og ta ombord forsyning til neste tur. Tiden i Finnmark gikk fort og på ettersommeren reiste vi hjem etter en uforglemmelig ferie i Finnmark.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar