fredag 29. juli 2011

Potetsetting sammen med Magnar Johansen.

Min nabo Magnar Johansen hadde en Ferguson "Gråtass" som han kjøpte brukt fra England.  Dette var noen uslitelige traktorer som var anvendelig til det meste på et gardsbruk. Han hadde sett seg lei på det unødvendige slitet som var når man skulle sette poteter om våren, og kjøpte like godt en til da moderne potetsetter til denne traktoren.
Han var en meget fremsynt mann, og jeg tror han var den første som gikk til innkjøp av dette redskapet på øya vår. Denne potetsetteren var så effektiv at han ble leigd til å sette potet for de fleste på hjemstedet. Jeg og Per Oddvar ble innleid for å hjelpe til med dette arbeidet da denne potetsetteren behøvde 3 personer når man skulle sette potet. En til å kjøre traktoren og to bak på selve setteren. Arbeidet var særdeles enkelt for det var kun å slippe en potet ned gjennom en trakt for hvert klikk du hørte når traktoren kjørte. Det var ikke nødvendig med den  høyeste  IQ for å gjøre dette arbeidet, men et grenseløst tålmod måtte man ha.
Vi som satte potetene fikk kr.3,50 pr.timen, som vi syns var rimelig god betaling.
For hvert år som gikk så ble vi mer og mer uunnværlig, og en vår arbeidet vi så mye at læreren vår syns det gikk utover skolearbeidet. Dette arbeidet varte kun i høyst to hektiske uker, og gjorde livet betydelig enklere  for mange som hadde store potetåkrer som skulle settes.
I ettertid så må jeg bare si at vi guttene var aktiv på den tida, og det forekommer meg at dette har påvirket våre liv etter at vi ble voksne i en positiv retning.   Det er litt trist å se hvordan det har endret seg i de senere år, for ungdommen i dag vil så gjerne, men de får ikke sommerjobb så lett i dag som da. Vi fikk hele tiden en følelse av at vår arbeidskraft var ønskelig, og jobbene sto i kø hele tiden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar