lørdag 5. november 2011

Forsøksfiske med trålnot.

Vi var 12 og 15 år jeg og Per Oddvar, og hadde bestemt oss for å forsøke å lage ei komplett trålnot med tråldører og alt tilbehør. Vi hadde planene klare og selve nota lagde vi av et sildegarn. Ei trålnot kan enklest samenlignes med en pose med to vinger som samler fisken mot selve belgen og videre inn i trålposen. Overdelen på nota kalles headlina og underdelen kalles fiskelina. Headlina forsynte vi med 10 torskegarnkuler og til fiskelina festet vi blysøkket som tilhørte sildegarnet.
De to tråldørene laget vi av kryssfiner med en skinne av stål, ikke så ulik slik de var på større båter.  Etter mye strev og arbeid var nota ferdig og vi rigget den opp slik større tråler ble rigget. Mellom tråldørene og vingen på trålnota var det en sveep eller et tau på 15 meter på hver side. Fra tråldørene og opp til båten som skulle slepe nota ble det benyttet to eggaliner.
Jo da, dette skulle testes ut på fin leirbotn noen hundre meter fra land, og båten som skulle dra nota var en robåt med en 10 hk ILO motor.
Å få satt tråla gikk uten videre problem, og tråldørene skar godt ut til sidene så trålnota ble åpen.
Etter mange forsøk og mye strev så var fangsten ei  lita rødspette og en mengd bladtare. Vi ble enig om å kalle den ei taretrål for det ble mest tare.
Det ble ikke den store fangsten på oss, men vi fikk en bekreftelse på at den virket:" for vi fikk da fisk".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar