søndag 11. september 2011

Ishavsskuta "Isstjernen"

"M/B"Isstjernen" ble solgt til Sogn og Fjordane som rutebåt og fikk navnet "Sendingen1". Den havarerte i Nordsjøen i 1983.
Jeg leste nylig om S/S"Mary Celeste" en historie om et skip som ble forlatt vest for Asorene, og man fant ikke spor etter mannskapet. Jeg vil fortelle om ei norsk ishavskute som endte på samme vis, og blant de som fant båten var min onkel Erling Marøy, Jonas Marøy m.flere.
"Isstjernen" var ei ishavsskute fra Tjørvåg på Sunnmøre som var hjemme i jula og hadde tatt turen til Ålesund for å handle. Dette var  i romjula 1924 og det var rimlig fint vær, ombord var det 8 menn. Mannskapet var fra 16 til 24 år, og skipper var Johan Nygjerde. Da de hadde handlet i Ålesund og la ut fra byen blir det noe mer uklart om  hvordan ferden videre gikk, for om morgenen den 29. desember såg folk fra Brunvoll på Harøya en båt som lå ute i fallgarden. De startet opp fiskebåten M/B"Remmen" med Lars Breivik som skipper, og gikk ut til havaristen som lå nær opp til et stort fall. De fikk ikke kontakt med mannskapet, så de praiet båten som viste seg å være uten mannskap. Alt var forlatt, og maten stod på bordet uten at noen hadde spist. Motoren var stoppet, men ellers var alt  i orden ombord, men mannskapet hadde forlatt båten. Båten ble tatt på slep inn til Steinshavn og fortøyd der til over nyåret, men den ble senere slept til Molde der en sjørettsak skulle belyse denne spesielle hendelsen.
Det var ingen tegn til kamp ombord, og alt var i perfekt orden med unntak av at livbåten var borte og alle 8 av mannskapet var savnet. Alt de hadde handlet i Ålesund stod urørt nede i kahytten, og en flaske brennevin stod uåpnet inne i køya til en av mannskapet. Det var som med "Mary Celeste" ingen forklaring på hva som var hendt, og de lignet svært så mye disse ulykkene. Ingen av mannskapene ble funnet og livbåtene var sporløst borte. De lignet mest på spøkelsesskip, og det som skjedde med "Istjerna" er en av de mest spesielle hendelser på havet her på Norvestlandet. Man kom aldri fram til noen naturlig forklaring på hva som skjedde da 8 mennesker forsvant sporløst. Jeg hørte aldri at onkel Erling snakket om da de berget "Isstjernen", for jeg tror han mente dette var noe overnaturlig som han hadde vert med på.....noe mellom himmel og jord som ikke kunne forklares.

1 kommentar: