lørdag 13. august 2011

En fotballkamp.....

Vi hadde mye ære å forsvare på fotballbana fordi våre store forbilder krevde det av oss. Jeg tenker på eliten fra "Seksåførtilaget", for de hadde satt standarden for fremtiden. Det var et stort ansvar for oss småguttene, og vi trente derfor fotball på skolen og i fritiden. Vi hadde en lærer som hadde gått på Idrettshøgskolen i Oslo, og han motiverte oss i all idrett. Vi hadde fått forespørsel om vi kunne spille en kamp mot Fjørtoft på deres bane, og etter endel forhandling måtte vi ta bortekamp denne gangen. De hadde tidligere spilt mot oss på nybana i Hørvedalen og lidd et forsmedelig tap, etter manges mening ett meget urettferdig tap. Vi hadde nemlig fått straffe, som jeg selv skulle ta. Det ble mål med et nødskrik, og Fjørtoft reiste hjem med 0-2 tap mot oss. Det var da "RogneSigurd" slengte med leppa til Ligningssjefen i vår daværende kommune Haram om at de "Fikk som fortjent".  Ligningssjefen ble kalt "Grovajon" og var en særdeles respektert og fryktet mann meget høyt oppe i hirarkiet i kommunen.  Det var en helt tankeløs kommentar, for ligningen skulle han svare for hvert år fremover.
Så var dagen kommet for at vi skulle spille mot Fjørtoft på deres hjemmebane, og det lå noe uforklarlig i luften den dagen. Da vi entret banen forstod vi hva som ventet oss, for på den andre halvdel av bana stod det noen store gutter som ikke lignet på et guttelag fra 10 - 12 årsklassen. De fleste var 14-16 år, og det verste av alt, de hadde med en på 16 år fra storguttelaget til Langevåg. De argumenterte med at mora var fra Fjørtoft, så han kunne være med. Vi protesterte villt men fikk ikke gehør, for det var dette laget de kunne stille den dagen. Det var tydelig at 0 - 2 tapet skulle hevnes, og vi med en liten supportergjeng av "gamlekarer" hadde dårlige odds for denne kampen. Jo da, vi hadde våre muligheter til å score mål, men klarte ikke å omsette mulighetene til noe. To mål scoret vi, men vi slapp til slutt inn 7 mål. Tidlig i kampen hadde Rasmus (senere NRK meteorolog) åpent mål, og keeperen var på ville veier, men Rasmus bommet på ballen og ballen rullet fint utenfor. Jeg kan huske at han var så sikker på mål at han lo og ertet keeperen til Fjørtoft. Han skulle bare seigpine keeperen før han scoret. Det var et stunt han ikke glemmer tenker jeg, for det ble samtaleemne i lang tid etter kampen. Tenk hadde ikke denne senere" meteorologen" vært så selvsikker så hadde vi tapt bare 7 -3 mot dette 14-16 års guttelaget.
Supportergjengen som mest bestod av karer fra "seksåførtilaget" fikk seg enda et nederlag sammen med oss småguttene den dagen.  Ligningssjefen i Haram på den tid, han "Grovajon", humret godt da han sa til "RogneSigurd" "Dere tapte godt denne gangen". Noen av Myklebustsupporterne hadde da ett av sine svarteste øyeblikk. De tenkte vel mest  på alle de gangene "Grovajon" hadde lignet dem mer en de mente var rettferdig. Skatt og fotball skulle vise seg å være en særdeles dårlig kombinasjon, i alle fall for noen,for "RogneSigurd" betalte  så det monnet med skatt etter sine slengbemerkninger til "Grovajon"............ble det senere fortalt.
Vi reiste hjem litt skuffet, men likevel stolte, for vi hadde holdt dette laget hele første periode uten at de kunne score, sjøl om de på toppen spilte med Langevågs beste målmaskin. He, he, for en kamp, på banen og utenfor i særdeleshet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar