tirsdag 24. mai 2011

En legeundersøkelse utenom det vanlige........

Helt fra gammel tid så har det vært vanlig med kontroll av skipsmannskap og deres helse eller om de har smittsomme sykdommer ombord når de kommer til en utenlandsk havn. Det var da vanlig at det ble foretatt en undersøkelse før man kunne heise flagget som erklærte at "Mitt fartøy er sunt" for da kunne de først legge til kai og mannskapet kunne på lovlig vis gå iland.
På Grønland hadde myndighetene innskjerpet kravet til båter som ikke var hjemmehørende der, og da vi kom til Godthåb (Nuuk) så var ikke vi untatt fra regelen.
Kan huske denne seansen som om det var i går, for da vi lå vel fortøyd ved hovedkaia meldte legen sin ankomst. Jeg husker at jeg satt på lugaren i andre tanker da en av mannskapet kom og gav beskjed om at:"Jens du skal møte på skjipperlugarinj, for det he køme enj dansk døkter som ikkje vil berre lytte på longene dine." Ja ha ja for da var det bare å møte opp med en gang uten noen form for forberedelser. Jøye meg dette skal bli noe utenom det vi opplever hos mønstringslege Kaspersen  i Ålesund.
Vi ble kommandert til å kle av oss; alle klærne og vente på å bli undersøkt. Inne på denne salongen ved siden av skipperlugaren sto vi 44 nakne menn slik som vi kom til verden og bare ventet. Alle ble undersøkt grundig, og det streifet meg; den som hadde et fotografiapparat for hånden. Tatt bare noen bilder, for dette var en av de underligste undersøkelser jeg har opplevd i mitt liv. De var spesielt på vakt mot kjønnssykdommer, som ikke var så uvanlig på den tid.
Vi fikk to advarsler fra den danske legen, og det var ingen alkohol til innfødte og husk mange kan være mindreårige.
Alle gikk heldigvis gjennom nåløyet, og vi fikk lov til å gå iland til en helt annen verden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar